De 7 gemeenten in Condroz-Famenne

Het grondgebied van de Vallées des Saveurs bestaat uit 7 gemeenten. Elk van hen zal weten hoe ze je met authenticiteit en karakter kunnen verwelkomen. Tussen het platteland, de valleien, de weilanden en de oude gebouwen ontdekt u via de 7 gemeenten het bebouwde en natuurlijke erfgoed van de Condroz-Famenne.

ASSESSE

Gastronomie, gastvrijheid en authenticiteit maken van Assesse een essentiële stop in de regio.

De stad Assesse is bezaaid met kastelen, kerken en oude gebouwen en is een stad met een rijke geschiedenis. Wandelaars komen hier ook vanwege de schoonheid van het landschap, tussen weilanden en velden, en vinden hier vele wandelroutes. Gastronomie, gastvrijheid en authenticiteit maken het “Pays entre Bocq et Samson” tot een must in de Condroz, in het hart van de Waalse regio.

Ontdek de plaatsen die u niet mag missen tijdens uw bezoek aan Assesse. Met name Crupet, één van de Mooiste Dorpen van Wallonië, waar u architecturale schatten kunt bewonderen zoals de Carondelet Keep.

Officiële website van de gemeente Assesse.

Vorige slide
Volgende slide

INFO

icone-ville

Assesse, Courrière, Crupet, Florée, Maillen, Sart-Bernard en Sorinne-la-Longue.

icone-habitant

6.577 inwoners

icone-superficie

Oppervlakte : 78,73 km2

icone-acces

Toegang : N4, E411, NMBS stations van Assesse, Courrière en Sart-Bernard.

Vorige slide
Volgende slide

CINEY

De hoofdstad van de condroz, een dynamische stad in het midden van het platteland

Ciney is de hoofdstad van de Condroz en een dynamische stad in het midden van het platteland. Het natuurlijke, historische en culturele erfgoed trekt veel toeristen die de “slow-tourism” trend volgen. Hier staan u een groot aantal wandelroutes ter beschikking, evenals de nieuwe RAVeL-lijn die een fabelachtige route van 40 km naar Huy volgt. Maar ook een levendig stadscentrum waar u kunt gaan winkelen, een ruime keuze aan restaurants vindt en waar het hele jaar door veel evenementen worden georganiseerd.

Ontdek ook de must-see plaatsen van Ciney, zoals het Domein van Chevetogne, de Bocq Spoorlijn, de niet te missen collegiale kerk van Sint Nicolaas, het Monseu-plein en de opmerkelijke kiosk.

Officiële website van de gemeente Ciney.

INFO

icone-ville

Achêne, Braibant, Chevetogne, Ciney, Conneux, Haversin, Leignon, Pessoux, Sovet.

icone-habitant

16.319 inwoners

icone-superficie

Oppervlakte : 147,56 km²

icone-acces

Toegang :  N4, E411 en N97 – Trein: lijn Brussel – Luxemburg.

GESVES

DE BELGISCHE HOOFDSTAD VAN HET PAARD, EN EEN VAN DE BELANGRIJKSTE PREHISTORISCHE SITES VAN EUROPA

Liefhebbers van wandelingen? Ontdek de 120 km bewegwijzerde wandelroutes die kronkelen tussen groene heuvels, beboste gebieden en uitgestrekte landbouwgebieden. U ontdekt zelfs kunstwerken midden in de natuur. Wandel langs de Samson en zijn vele zijrivieren om talloze sites van groot biologisch belang te ontdekken, maar ook een architecturaal erfgoed van onvermoede rijkdom. Met name in het dorp Mozet, één van de Mooiste Dorpen van Wallonië.

Ontdek de Grotten van Goyet, een van de belangrijkste prehistorische sites in Europa, waar de belangrijkste Belgische prehistorische kunstwerken werden ontdekt.

Gesves, de Belgische paardenhoofdstad, nodigt paardenkoetsen en ruiters uit om de talrijke bewegwijzerde paden te verkennen temidden van de bedwelmende natuur.

Gesves biedt een warm welkom en kwaliteitsvolle accommodatie, alsook een gastronomie met de zoete geur van het land.

Officiële website van de gemeente Gesves.

Vorige slide
Volgende slide

INFO

icone-ville

Faulx-les-Tombes, Gesves, Haltinne, Mozet, Sorée.

icone-habitant

7200 inwoners

icone-superficie

Oppervlakte : 64,92 km²

icone-acces

Toegang :  N4, N942, E411, N921 en N941.

Vorige slide
Volgende slide

HAMOIS

Dorpen met stenen huizen, rivieren EN versterkte boerderijen, en een landschap dat zich afwisselt tussen bossen en weilanden.

Ontdek tijdens wandelingen langs de rivier Bocq de schatten van de talrijke kastelen van de gemeente Hamois; het kasteel van Buresse in Hamois, Champion in Emptinne, Ry in Mohiville, Achet, Schaltinne, Emptinne, Scy, Skeuvre, Francesse en Mouffrin in Natoye.

Kunstliefhebbers? De aanwezigheid van oude plastic aarden kuilen is gebruikelijk in de regio; vakmanschap is een traditie die sterk geworteld is in het geheel van de Hamois. Het Kunstambacht Centrum La Spirale in Natoye toont het talent van een vijftigtal kunstenaars in talrijke thematentoonstellingen.

Officiële website van de gemeente Hamois.

INFO

icone-ville

Achet, Emptinne, Hamois, Mohiville, Natoye, Schaltin, Scy.

icone-habitant

7269 inwoners

icone-superficie

Oppervlakte : 76,41 km²

icone-acces

Toegang :  E411, N97 en N4.

HAVELANGE

Een gemeente die een breed scala aan activiteiten biedt die met uw kinderen te maken hebben.

Het landschap van het geheel van Havelange is verdeeld over beboste gebieden, weiden en akkers. De veeteelt en de cultuur zijn essentieel voor het natuurlijke erfgoed van de Condroz en zijn met name aanwezig in Havelange. De talrijke nog steeds in bedrijf zijnde Conondruzische boerderijen die deel uitmaken van het gebouwde erfgoed van de regio zijn hiervan het bewijs.

Met het label “Familie welkom” biedt de gemeente een breed scala aan wandelingen en activiteiten voor uw kinderen, zoals een van de spel-wandeling Mes Aventures d’Enchanteur in het dorp Miécret en het ongewone “Monopoli“-museum.

Dichtbij Luik is Havelange ook een land van geschiedenis, met vele prachtige kastelen! Ontdek de must-sees zoals het natuurreservaat van de Sawhis, een van de circuits van de Sentiers d’Art, het bucolische dorp Ossogne en de vele kastelen van de regio. Een adembenemend panorama is te vinden op de hoogten van het dorp Barvaux-Condroz in de buurt van het kasteel van Ramezée, ook bekend om zijn mooie drève en zijn kleine Chinese paviljoen.

Officiële website van de gemeente Havelange.

Vorige slide
Volgende slide

INFO

icone-ville

Barvaux-Condroz, Flostoy, Havelange, Jeneffe-en-Condroz, Maffe, Méan, Miécret, Porcheresse, Verlée.

icone-habitant

5163 inwoners

icone-superficie

Oppervlakte : 104,73 km²

icone-acces

Toegang :  N4 en N97.

Vorige slide
Volgende slide

OHEY

EEN LANDELIJK GELEGEN GEMEENGOED IN HET HART VAN CONDROZ, EEN VAN DE MOOISTE REGIO’S VAN WALLONIË.

Ohey, gelegen in het hart van de Condroz, één van de mooiste regio’s van Wallonië, is een charmant plattelandsdorpje.

Het bezoek van Ohey wordt gekenmerkt door de ontdekking van kastelen, kerken, imposante boerderijen, landelijke landschappen, rivieren, bossen en bosjes… De wandeling van de bruggetjes gaat bijvoorbeeld over het beekje en de waterval van Ohey Wood.

U kunt ook kunstwerken ontdekken in het midden van de natuur. Een van de circuits van de Kunstwegen begint in de Libois, een van de dorpen van Ohey, en een van de kleine lussen van de Kunstpaden gaat rond de stad.

Kortom, een rijk landelijk, architecturaal en historisch erfgoed! Bewoners, lokale producenten en eigenaren van gîtes en B&B’s heten u van harte welkom voor een ontspannend en ontdekkend verblijf op het platteland.

Officiële website van de  gemeente Ohey

INFO

icone-ville

Evelette, Goesnes, Haillot, Jallet, Ohey, Perwez.

icone-habitant

4988 inwoners

icone-superficie

Oppervlakte : 56,64 km²

icone-acces

Toegang :  N4 en N921.

SOMME-LEUZE

Somme-Leuze biedt een breed scala aan activiteiten naar ieders smaak!

In Somme-Leuze heeft elk dorp zijn identiteit behouden! De molens, de tuinen, de charmante dorpjes en de prachtige landschappen van de gemeente zullen u verleiden.

Somme-Leuze biedt een breed scala aan activiteiten: van ijs tot de vergeten moestuin, van de zadelmaker tot de pottenbakker, van pack-rafting tot begeleide natuurwandelingen, langs de boerengolf

Ontdek de must-sees van Somme-Leuze, zoals het strand van de Ourthe, de gezinslus van de Kunstwegen en de Mes Aventures d’Enchanteur-wandeling met uw kinderen!

Onze twee favoriete bezoeken zijn het dorp Chardeneux, gelabeld als Mooiste Dorpen van Wallonië, en het panorama van de site Plaine Sapin waar u een 360° uitzicht op de Famenne, de Condroz en de Ardennen kunt bewonderen.

Officiële website van de gemeente Somme-Leuze.

Vorige slide
Volgende slide

INFO

icone-ville

Baillonville, Bonsin, Chardeneux, Heure, Hogne, Nettinne, Noiseux, Sinsin, Somal, Somme-Leuze, Waillet.

icone-habitant

5501 inwoners

icone-superficie

Oppervlakte : 95,05 km²

icone-acces

Toegang :  N4 en N63.