De must-see van Assesse

Commune-Assesse

ASSESSE

Assesse is een typisch dorp van de Condroz met in het centrum prachtige kalkstenen gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Het dorp is het economische en administratieve punt van de gemeente waar het gemeentehuis en de artisanale bestemming van de Fagne zich bevinden.

Het gehucht Mianoye behoort tot de gemeente en heeft een schattige kasteelkapel in barokke stijl. Een geklasseerd gebouw dat de liefhebbers van architectuur zal interesseren!

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

COURRIÈRE

Courrière is in tweeën gesplitst door National 4. Ooit was Trieu-Courrière een eenvoudig gehucht, maar na de oprichting van de spoorweg en het station ontwikkelde het zich tot Courrière. Vandaag de dag is het het belangrijkste deel van het dorp, modern en residentieel. Le Bois didactique, met een barbecueplaats, een bewegwijzerde wandeling en een VITA gezondheidspad, is een ideale plek om buitenactiviteiten te beoefenen! Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het gebouwde erfgoed, raden wij een bezoek aan Petit-Courrière aan, het historische hart van het dorp. Het kasteel en de kerk Saint-Quentin (18e eeuw) maken deel uit van een volledig geklasseerd gebied.

CRUPET

Crupet is één van de Mooiste Dorpen van Wallonië, en is een grote must in de regio Condroz-Famenne.

Het is vooral bekend om zijn kunstmatige grot gewijd aan Saint-Antoine de Padoue (1903), de kerk van Saint-Martin en zijn middeleeuwse donjon, uniek in Wallonië. De beekjes die erdoorheen stromen en de typische karaktervolle huizen uit de 18de-19de eeuw geven het kleine dorpje Crupet nog meer charme en karakter.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

MAILLEN

Geschiedenisfanaten? Maillen is een zeer oud dorp waar overblijfselen van Romeinse villa’s zijn ontdekt. Het wordt gekenmerkt door opmerkelijke gebouwen die wandelaars die van architectuur houden, komen bezoeken, en gehuchten die zeer rijk zijn aan erfgoed. De Romaanse kerk Saint-Martin in Ivoy, die sinds 1949 op de monumentenlijst staat, en de 17e eeuwse kasteelhoeve van Arche zijn beide een bezoek waard.

In Ronchinne, niet ver van Maillen, raden wij u ook aan om twee kastelen uit zeer verschillende periodes te bezoeken! De oudste dateert uit de 12e eeuw en de nieuwste, tot hotel omgebouwde, dateert van 1894. Deze laatste werd bewoond door Clementine Napoleon, dochter van koning Leopold II. Het park van het kasteel werd ontworpen door Jules Buyssens, een beroemde Belgische landschapsarchitect.

Op een steenworp afstand van Crupet, ontdek ook het Domein van Ronchinne, de ideale plek voor een ontspannen weekendje weg voor de liefhebbers.

Kortom, een fantastische geschiedenis en prachtige landschappen om rond te wandelen!