De must-see van Hamois

Hamois

Hamois is een stad die rijk is aan architectonisch erfgoed!

De geklasseerde site van Hubinne is een must, vol geschiedenis. U ziet er de Molen (XIXe), omgeven door het water van de Bocq, de kapel Sainte-Agathe (XVIIe) en de boerderijgebouwen die op de ruïnes van het oude kasteel zijn herbouwd.

Vermeldenswaard zijn ook het Château de Buresse (1822), het Château Pickeim (1905) en de kerk van Saint-Pierre (18e eeuw).

Vorige slide
Volgende slide
Vorige slide
Volgende slide

EMPTINNE

Historische anekdote: Keizer Joseph Il van Oostenrijk zou in de nacht van 4 op 5 juni 1781 in het Relais Postal in Emptinne hebben verbleven.

Iets verderop, bij de ingang van het gehucht Champion, grenst de mooie 15e eeuwse Moinil-boerderij aan de beek.

Achet

In het centrum van het dorp bevinden zich het kasteel van Achet, de kapel van Bois Saint-Paul en de oude kalkovens (Fontaine Saint-Jean). Gebouwen van het architectonisch erfgoed, geïsoleerd op het platteland van de Condroz, dat maakt al hun charme.

Ontdek ook de Molen, de smederij en de overblijfselen van een middeleeuws kasteel.

Vorige slide
Volgende slide

MOHIVILLE

Het Château de Ry is gelegen in een rustige en bucolische omgeving. Het eigendom behoorde toe aan de familie “de Maillen”, daarna aan de “Aspremont Lynden”.

U moet ook de Moulin de Scoville bezoeken, waarvan de bouw dateert uit de Romeinse tijd!

Natoye

Door het fietscircuit van de Haut Bocq te volgen, ontdekt u de kastelen van Mouffrin en Skeuvre. Voor de goede orde, het Château de Skeuvre werd vereeuwigd door Franquin in het stripverhaal Robbedoes, onder de naam Château de Champignac.

Voor liefhebbers van kunst en natuur is het kunst- en ambachtscentrum La Spirale een must. In de showroom wordt het talent van 57 Belgische kunstenaars en ambachtslieden getoond. In de tuin zijn er didactische vijvers en een moestuin en een dierenzone die het bewustzijn over het behoud van de ecosystemen moet verhogen. Het museum is dus ook perfect geschikt voor kinderen!

Vorige slide
Volgende slide
Vorige slide
Volgende slide

SCHALTIN

Ontdek de kastelen van Schaltin: het primitieve en het nieuwe. Maar ook de Kerk van St. Remacle, waarvan de schepper de Heilige Remacle zou zijn, de stichter van de Abdij van Stavelot.

Een van de kleine lussen van de Art Trails loopt door Schaltin. De lus loopt door 3 kunstwerken waaronder een kunstschuilplaats over 8 of 16 km.

Scy

Scy is een dorp met oude charme, dicht bij de bronnen van de Bocq. Onderweg kunt u het Château de Sans Souci en zijn prachtig beboste park zien. Mis de Saint-Martin kerk (16e eeuw) in het centrum van Scy niet, de mooie huizen in kalksteen en het roze vakwerkhuis, een relikwie uit een ander tijdperk.

Vorige slide
Volgende slide