De must-see van Gesves

GESVES

Wandel door het historische hart van het dorp om enkele van de mooiste en oudste boerderijgebouwen van de plaats, het kasteel van Gesves, te bewonderen. Bezoek de kerk van Saint-Maximin, waar u een geklasseerd orgel van grote bekendheid kunt zien. Het enige intacte werk in België van de productie van Aristide Cavaillé-Coll, de beroemde Parijse orgelbouwer.

Wij bevelen ook de oude steengroeven van Gesves aan, een verbazingwekkende en weinig bekende getuige van het industriële verleden van de stad!

Twee prachtige lussen van de Sentiers d’Art vertrekken vanuit Gesves. Ze zijn +/- 12 km lang. U zult tussen 7 en 12 kunstwerken ontdekken.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Mozet

Mozet is een van de Mooiste Dorpen van Wallonië en heeft als zodanig enkele opmerkelijke monumenten, zoals de Tour de Royer. Niet ver van het centrum van het dorp kunt u het kleine gehucht Mont Sainte-Marie bezoeken, waar de overblijfselen van een oude kerk met een versterkte Romaanse toren uit de 11e eeuw en een gotisch koor uit de 16e eeuw te vinden zijn.

Op het kruispunt van de stromen Strouvia en Samson zijn de Grotten van Goyet een van de grootste must-see plaatsen in de regio Condroz-Famenne. Het is een van de belangrijkste prehistorische sites in Europa, waar de Neanderthaler en de Cro-Magnon mens leefden. Een beschermd ondergronds erfgoed en een zeldzame historische plek om te verkennen!

Haltinne

Het 17e eeuwse kasteel van Haltine is prachtig. Het is omgeven door een slotgracht en de ingang van het park is versierd met een smeedijzeren hek.

In de richting van het gehucht Bellaire getuigen didactische panelen van de oude kalkovens van de Ponciat. Volledig gerestaureerd in 2015, is het een indrukwekkende site. Iets verderop staat een picknicktafel om even te stoppen!

In het dorp is ook de kerk Notre-Dame du Mont Carmel in Romaanse Mosaanse stijl te zien, één van de oudste in de Namense Condroz.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Faux-les-Tombes

Volg de Samsonbeek en ontdek twee van de erfgoedgebouwen van de stad: de torens van het Château de Faulx en de overblijfselen van de voormalige abdij van Grandpré, met zijn prachtige klassieke portiek en oude molen!

Architectuurliefhebbers moeten zeker de Saint-Joseph kerk bezoeken. Het is een werk van Byzantijnse Romaanse Revivalstijl, gebouwd door de beroemde architect Henri Beyaert, een van de meesters van Victor Horta.

Sorée

Gelegen op het landbouwplateau van de Condroz, is Sorée een charmant dorpje met zeer typische gebouwen. Ontdek in het centrum de site van de oude begraafplaats waar u het imposante gewelf van de familie Borguet kunt zien. Hun bouwonderneming bouwde de eerste Belgische spoorlijn die in 1835 werd ingehuldigd. Het dorp is het startpunt van het Sentiers d’Art circuit van Gesves naar Ohey. Het omvat 27 kunstwerken, waaronder 3 kunstschuilplaatsen.
Previous slide
Next slide