Parken en tuinen te bezoeken

ciney

Het Park Saint-Roch

Het Park Saint-Roch, een prachtige groene ruimte in de stad, ontleent zijn naam aan het verleden van de plaats die het inneemt. Het ligt buiten de historische stad. In de Middeleeuwen maakte deze plaats deel uit van een uitgestrekt gebied met weiden die werden gebruikt als weidegrond voor schapen, geiten en schapen van de gegoede burgers van de stad. Dit park is aangelegd met majestueuze bomen, een vijver onderaan het terrein, twee prachtige drèves…

In het park vinden we het kasteel, een groot kalkstenen gebouw, het vroegere Château Sainfoin. Het werd in 1906 gebouwd door Jospeh Boseret (1853-1933), notaris van Koning Leopold II. Het werd gebouwd op de plaats van een oude boerderij, “la ferme de Sainfoin”, die tot het einde van de 19e eeuw werd geëxploiteerd.

parc St Roch Ciney

De tuinen van het Domein van Chevetogne

Het park van Chevetogne biedt een prachtige landschappelijke diversiteit met aan de ene kant zijn wilde kant en aan de andere kant een meer verfijnde kant die tot uiting komt in het hart van 12 tuinen. Kom en wandel door deze tuinen, met hun zeer verschillende sferen. Onder de zon of in de schaduw van het bos, elke tuin is anders, maar allemaal beloven ze u prachtige tuinbouwkundige en landschappelijke ontdekkingen.

hamois

Kunstambachtcentrum "La Spirale"

De uitgestrekte buitenruimte met zijn twee ontdekkingsvijvers, zijn educatieve moestuin, zijn monumentale beeldhouwwerken en zijn kleine dierenruimte is een ideale plek om te wandelen.
De te verkennen tuingedeelten zijn halfnatuurlijke omgevingen die deel uitmaken van de netwerken van biologische corridors die de fauna van insecten, vleermuisachtigen, vogels en kleine zoogdieren nodig heeft om zich te verplaatsen, te voeden en zich voort te planten… Het bezoek wordt voortgezet met de tentoonstelling van meer dan 50 creatieve kunstenaars.

Ohey

Een ongewoon bezoek bij de Jardins de Vertumne

Pierre Lhoas is tuinbouwer en curcubiculturist en biedt een hele reeks evenementen aan en de mogelijkheid om de tuin in kleine groepen te bezoeken. Met een grote diversiteit biedt hij authentieke ontdekkingen en uitingen door de seizoenen heen. Vitaminerijke groenten en fruit worden het hele jaar door geteeld om zo plaatselijk mogelijk te worden geconsumeerd.

Het Heritage museum in Goesnes

De tuin van het Museum kan vrij bezocht worden; u vindt er de “Tikie”, een reusachtige totem gemaakt met een kettingzaag door Serge Nokin, de “Banc Fuste” van Mathieu, de “Coup de Gueule” in blauwe hardsteen door Michel Etienne, de “Koeien Marguerite et Bella” van Werner Sanders evenals de blokken blauwe hardsteen gekapt uit de fundamenten van de Godin papierfabrieken in Huy in de 19de eeuw. Het langeafstandswandelpad (Naamse Condroz) loopt door de laan van de agent naast de erfgoedmusea.

jardin du musée Goesnes

Het Park Rosoux

In dit kleine park, vlak bij het gemeentehuis, wordt momenteel een tentoonstelling gehouden van foto’s die vanuit de lucht zijn genomen. Het was ook de plaats van concerten en andere evenementen.