Elk jaar, tijdens het tweede weekend van september, bieden de Monumenten Dagen gratis toegang tot het Waalse erfgoed.
Voor de 36e editie zijn de Europese Erfgoeddagen in Wallonië inclusiever dan ooit.
Dit jaar hebben de organisatoren ervoor gekozen de aandacht te vestigen op een doelgroep die al onze aandacht verdient: mensen met speciale behoeften.
Of je nu minder mobiel bent, doof of slechthorend, blind of slechtziend, of moeite hebt met verstaan, het evenement van dit jaar is ontworpen met jou in gedachten. Het doel is om ons erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen. De deelnemende sites, of ze nu verklaren dat ze aangepast zijn of dat ze hun toegankelijkheid voor de gelegenheid verbeteren, zullen gemarkeerd worden met het pictogram “2024 doelpubliek”.
Dit is meer dan een indicator: het toont ons engagement om de toegang tot het rijke erfgoed van onze regio voor iedereen te vergemakkelijken,
zonder uitzondering. De Erfgoeddagen zijn een unieke gelegenheid om de diversiteit van ons erfgoed te vieren, dat de geschiedenis en cultuur van Wallonië weerspiegelt.
Door deze schatten open te stellen voor een breder publiek, erkennen en promoten we de rijkdom van de menselijke diversiteit. Ons erfgoed getuigt van de uitwisselingen, invloeden en connecties die onze samenleving hebben gevormd. Door het voor iedereen toegankelijk te maken, onderstrepen we het belang van inclusie en diversiteit in ons cultureel erfgoed.
In Condroz-Famenne, zijn er drie uitzonderlijke sites die hun deuren voor u openen:
Het Kasteel van Leignon, een plaats van uitzondering
Het kasteel van Leignon, bijgenaamd “het kasteel met de duizend vensters”, hoog boven het dorp, trekt aan en intrigeert… De geschiedenis en de decoratie van dit imposante eclectische architecturale bouwwerk zijn nauw verbonden met I. Eggermont, een geleerde diplomaat uit Gent en fervent reiziger. Eggermont, een geschoolde diplomaat uit Gent en een fervent reiziger. Toen hij het pand in 1890 verwierf, vertrouwde hij de architect A. Van Assche (van 1895 tot 1900). Je krijgt een uitzonderlijke toegang tot dit privédomein, dat de voorbije jaren prachtig werd gerestaureerd. Tijdens een rondleiding in kleine groepjes ontdek je zowel de buitenkant als de geklasseerde kamers van het kasteel, met hun majestueuze decor geïnspireerd door verschillende stijlen (neogotisch houtwerk, Franse salon, Art Nouveau bibliotheek, enz.)
Het Kasteel van Courrière
Dit 17e-eeuwse kasteelhoeve ligt op 14 km van Namen. Het werd in 2021 gerestaureerd met de hulp van de overheid en omgebouwd tot een centrum voor sociaal toerisme. Het heeft een capaciteit van 118 bedden en 13 vergaderzalen.
Het kasteel is eigendom van de Fédération des Scouts en werd ontworpen als een plaats waar scouts zich kunnen ontwikkelen. Elk jaar worden hier meer dan 2.000 leiders opgeleid. Tijdens het weekend kun je genieten van rondleidingen en een kunstenaarsparcours. Schilders, keramisten en beeldhouwers laten je hun soms verrassende werken en technieken zien.
Het Kasteel van Haltinne
Het Château de Haltinne opent zijn deuren voor u en vertelt u via zijn gidsen het verhaal van zijn bewoners, zijn interieur, zijn park, zijn opmerkelijke bomen, zijn prachtige conservatie en zijn authenticiteit.
Op deze uitzonderlijke erfgoedlocatie kun je het interieur bezichtigen, dat onveranderd is gebleven sinds de bouw, maar ook de buitenkant, waaronder de binnenplaats, de serres, de gracht en het park. Op de binnenplaats van de 17e-eeuwse boerderij die aan het kasteel grenst, wordt een plattelandsfeest georganiseerd.
Aan de voet van een van de mooiste kastelen van Wallonië wacht u een warm welkom om de beste streekproducten te ontdekken en te proeven.